Tonni käteen, känni toteen.
JK

Oraakkeli jäniksen hahmossa

Loppuleikkiä Beckettin malliin

Teatteriryhmä Maneeri tarjoaa pelätyn vuosituhannen vaihteen jälkeen matkan tuhottuun maailmaan. Viimeiset ihmiset elävät tyhjää elämäänsä neljän seinän sisällä toistensa varassa. Ympärillä ei ole muuta elämää, ei luontoa, kello näyttää alati nollaa. Lopunajan maailmassa elämä on absurdia leikkiä, jossa ikävän, vihan ja kaipauksen tunteet purkautuvat tietoisena julmuutena, välillä jopa koomisin piirtein. Samuel Beckettin Leikin loppu saa ensi-iltansa Turun Varsinaissuomalaisen Osakunnan eli TVO:n tiloissa (Rehtorinpellonkatu 4-6 C) perjantaina, 21. tammikuuta 2000.

Leikin loppu (1957) kuvaa neljän vielä elossa olevan ihmisen arkipäivää maailmassa, josta kaikki on lopussa. Pysähtynyt aika on ainoa seuralainen. Tarinan päähenkilöt, pyörätuoliin sidottu, sokea Hamm ja hänen hidasälyinen ottopoikansa Clov huvittavat itseään ja kiusaavat toisiaan epärealistisilla mielikuvilla vallastaan toisiinsa ja toisaalta riippumattomuudesta. Pelko lopullisesta yksinjäämisestä elää läsnä, mutta sen myöntäminen loppuleikin käydessä toteen tekee liian kipeää.

Absurdin draaman tunnetuimpiin edustajiin lukeutuva Samuel Beckett oli syntyisin Irlannista. Myöhemmin hän kotiutui Ranskaan, missä hän toimi mm. II maailmansodan aikana vastarintaliikkeessä joutuen pakenemaan Pariisista ja piiloutumaan maaseudulle. Beckett tunnetaan sekä proosan että draaman kirjoittajana, ensimmäinen romaani ilmestyi 1938.

Näytelmätuotannon alku ajoittuu vuoteen 1945. Beckettin tunnetuin näytelmä "Huomenna hän tulee", joka tunnetaan myös nimellä "Godot", ilmestyi vuonna 1952. Kirjallisuuden Nobel -palkinnon Beckett vastaanotti vuonna 1969.

Absurdin draaman ihmiskuva on irrallinen ja maailma mieletön, vailla järkeä. Beckettin näytelmien rakenne on usein kahden toisiaan täydentävän tyypin varassa. Ihmiset eivät pysty irtautumaan toisistaan, mutta yhdessäkin on paha olla.

Teatteriryhmä Maneerin toteutus absurdista draamasta etsii inhimillisyyttä ja monenkirjavia tunteita. Hammin ja Clovn tarina koskettaa ja herättää sääliä, mutta tarjoaa myös komiikkaa tarinan henkilöiden rakentaessa järjettömiä pilvilinnoja mahdollisuuksistaan kurjuuden keskellä.

Leikin lopun on tuottanut Teatteriryhmä Maneeri ja ohjannut teatteri-ilmaisun ohjaaja Sari Äikää-Torkkeli. Esityksen visuaalinen suunnittelu lavastuksineen on Elena Turjan käsialaa. Hammin roolissa nähdään Elise Erämaa, Clovna Raimo Laurila, Naggina Marko Pollari ja Nellinä Liisa Korpinen. Leikin loppu esitetään TVO:lla kuusi kertaa ja Brinkkalassa viisi kertaa tammi-helmikuun aikana. Esitys on valmistettu Varsinais-Suomen taidetoimikunnan sekä Turun kaupungin kulttuurilautakunnan apurahojen turvin ja yhteistyössä Turun kaupungin Kulttuurikeskuksen kanssa.

Ensi-ilta: pe 21.1.2000 klo 19.00 / TVO
Muut esitykset:

  • TVO:lla su 23.1., ke 26.1., su 30.1., ke 2.2., su 6.2. klo 19.00
  • Brinkkalan kassaholvissa: ke 9.2., to 10.2., pe 11.2., la 12.2., su 13.2. klo 19.00

Liput: 50 mk / opiskelijat 30 mk
Tiedustelut ja varaukset: Sari Äikää, gsm 050 5602460

Valid HTML 4.0!
Valid CSS!

Informaatiovuo osakunnasta: tilaa tvoaktiivi-sähköpostilista!

☆ ☆ ☆

Lähtisitkö mukaan? Tee ja tue: kannatusjäsenyys kaikille, opiskelijoille varsinainen tai ulkojäsenyys.

☆ ☆ ☆

Osakuntaravintola on esteetön! (Yläkerran sauna- ja kerhotiloihin kulku valitettavasti vain rappusia pitkin.) Tervetuloa!